Városlátogatás

Kislődi Egyháztörténeti Múzeum

Markója László plébános, címzetes esperes a kislődi egyháztörténeti gyűjtemény megalapítója. Utazásai során tizennégy országban fordult meg, és saját pénzéből mindenütt vásárolt valamilyen jellegzetes szakrális emléket. Fáradhatatlan gyűjtőszenvedélyének köszönhetően komoly egyházi és helytörténeti jelentőségű gyűjtemény keletkezett.
Markója atya – Kislőd község díszpolgára – végrendeletében az Egyházközségre hagyta az általa Rőthy Mihályról elnevezett Egyháztörténeti Gyűjteményt, melyet ma védett gyűjteményként, Kislőd Község Önkormányzata tart fenn.

Számos műtárgy helytörténeti vonatkozású, bizonyos darabok közvetlenül kapcsolódnak Magyarország történeti fejlődéséhez, s a mai napig őrzik a település német nemzetiségi hagyományait. A kollekcióban fellelhető mintegy hétszáz darabos kereszt- és feszületgyűjtemény országos szinten egyedülálló.
A gyűjtemény az egyetemes keresztény kultúra egyedi bemutatása, amely napjaink folyamatosan változó világában állandó szellemi és materiális értéket képvisel. Ajánlatkérés / Foglalás

Herendi Porcelánium

Herend a művészi porcelánkészítés hazai fellegvára. Nem is oly rég csak kiválasztott kevesek pillanthattak be a csodálatos műalkotások születésének rejtelmeibe, ma ezt bárki megteheti! Herend 1999 óta üzemelteti a Porcelanium látogatóközpontot, és kínál akár egész napos kirándulásra lehetőséget.
A Porcelanium színvonalas programokkal várja látogatóit. Mozifilm, korongosok és festők mutatják be, hogyan lesz a porcelánmasszából tündöklő porcelántárgy. Idegenvezetők kísérik a látogatókat a „kulisszák mögé” vezető úton.

A világ legnagyobb herendi műtárgygyűjteménye, a Porcelánművészeti Múzeum, és a herendi porcelán legszélesebb kínálatát nyújtó Viktória Márkabolt is Herenden található.
A porcelánkészítés és az ezerszínben csillogó, tündöklő porcelántárgyak megismerése után kellemes kikapcsolódást ígér a bensőséges hangulatú Apicius Étterem és Kávéház. A kiszolgálás itt egyedülállóan herendi porcelánon történik, ami a nap fénypontja lehet. Különleges kirándulásra invitáljuk tehát Önt!
Állandó és időszakos programokkal, különleges lehetőségekkel Herend minden évszakban élményekben gazdag kirándulás úticélja lehet, és várja a művészetek kedvelőit, a porcelán barátait, és minden érdeklődőt! A Porcelánium Látogatóközpont az Iglauer Park vendégei számára 10% kedvezményt biztosít a belépődíjak árából.  Ajánlatkérés / Foglalás

Pápai városlátogatás

Pápa egy barokk kisváros a Bakony és a Kisalföld peremén. Esterházy-kastélya, Kékfestő Múzeuma, számos temploma, ódon belvárosa a kultúra és történelem barátainak nyújt maradandó élményt, Várkertfürdője egy igazi oázis a víz és a wellness szerelmeseinek.
A Várkertfürdőbe és Kékfestő Múzeumba látogató vendégeink a belépődíjakból 10% kedvezményt kapnak.  Ajánlatkérés / Foglalás

Ajkai városlátogatás

Ajka a Dunántúl közepén, a Bakony hegység délnyugati lejtőjén elhelyezkedő 30 ezer lakosú város. Az iparból született város – jellegéből adódóan – számos ipartörténeti emlékhellyel büszkélkedik, melyek különlegességeit több helyi múzeum is őrzi. A Bányászati Múzeum eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhely-kiállítótermekkel, földalatti tárolókkal hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeuma, az ajkai szénbányászat műszaki és történeti emlékeit gyűjti. Az épületegyüttes 2010 szeptemberétől megújult, interaktív, európai szintű bemutatóhellyé vált. Érdemes ellátogatni a templomdombon álló 18. századi evangélikus lelkészlakból kialakított Városi Múzeum és Fotógalériába, valamint az üveggyártás történetét és az itt készült legszebb termékeket bemutató Ajka Kristály Múzeumba is. A Városliget csodás zöldjében található az ajkai Kristályfürdő, amely a park közvetlen közelében kínál pihenést és kikapcsolódást az idelátogató vendégek számára. A fürdőben szezonálisan üzemelő élményfürdő hat fűtött vizű medencével, 1700 m2 vízfelülettel, különböző élményelemekkel, egész évben működő fedett uszodával és száraz szaunával várja látogatóit.  Ajánlatkérés / Foglalás

Veszprémi városlátogatás

Veszprém csendes, szemérmes város. Figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős, szűk utcák és a tágas terek sok olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak.
Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a veszprémi vár...

A királynék városában a művészet is otthonra talált. A város kiemelt együttesei, kórusai és táncegyüttesei számos művészeti ágban egész éven át színvonalas programokat kínálnak az itt élőknek és vendégeinknek egyaránt, de az itt található múzeumok, egyházi kiállítások, galériák is hasznos időtöltést ígérnek.
A szabadidő eltöltésére kiváló helyszín az ötezer férőhelyes Veszprém Aréna, amely a sporteseményeken kívül rangos zenei koncertek, hazai és nemzetközi konferenciák, regionális vásárok és kiállítások helyszíne. A Fejes-völgyben bújik meg a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark, ahol a nagy kedvencek mellett különleges állatritkaságok is élnek.  Ajánlatkérés / Foglalás

Pannon csillagda Bakonybél

A városlakó ember nem csak a természettel, a természetes életmóddal vesztette el kapcsolatát, hanem az emberi kultúrák geográfiai miliőjével, a csillagfényes éjszakákkal is. A fényreklámoktól, közvilágítástól elborított égbolton csupán pár csillag fénye tör át, a fényszennyezés megfoszt minket a csillagos égbolt látványától. Így napjainkban már nem csak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, hanem a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre.
A hazai turisztikai palettán mindez ideig nem volt olyan, a csillagászati és űrkutatási ismereteket a mai elvárásoknak megfelelően, interaktív módon közvetítő látogatóközpont, amely túlmutat a hagyományos lehetőségeken.

E gondolatok mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2007-ben kezdte el csillagászati koncepciójának kidolgozását és megvalósítását. A Pannon Csillagda 800 m2 látogató központjának főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások (forrás: csillagda.net).
A csillagda Városlődről gépkocsival is elérhető, javasoljuk azonban az országos kék túrán való kerékpáros megközelítést, ilyenkor érdemes erre a programra 1 napot szánni és ha már Bakonybélben járnak, a bencés monostort is megtekinteni.  Ajánlatkérés / Foglalás

Nagyvázsonyi vár és Művészetek Völgye

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalán tör az égbolt felé a középkori vár lakótornya.
A vár leghíresebb lakója, Hunyadi Mátyás hős vitéze, Kinizsi Pál volt. Az épségben fennmaradt vár ma múzeumként látogatható, a községben több más kiállítóhely is nyitva van.
Az országosan is ismert Művészetek völgye programsorozat Nagyvázsony közelében, Városlődtől mintegy 40 kilométerre nyitja meg kapuit minden év júliusában. A völgyfalvak, Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Öcs, Pula és Monostorapáti azonban nemcsak a nyár derekán, hanem az év minden napján szeretettel várják az érdeklődő vendégeket.  Ajánlatkérés / Foglalás
  

Sümegi vár

A sümegi vár az ország egyik legnagyobb, legépebb és legszebb fekvésű középkori váremléke, Városlődtől mintegy 40 kilométerre fekszik.
A környezetéből meredeken kiemelkedő várhegy talapzata egy alsókréta kori mészkőszikla. Tövében fontos kereskedelmi útvonalak találkoznak. A vár építése az 1244-1262 között működő, Zalaudus (Zéland) veszprémi püspök nevéhez köthető. Tatárjárás után, IV. Béla ösztönzésére kezdték el fokozatosan bővíteni.
A török terjeszkedés évtizedeiben komoly szerepet kapott Sümeg vára, hiszen második vonalban védte Magyarországot, illetve Nyugat-Európát. A város ugyan többször török kézre került, de a magaslatra épült erődítményt nem tudták bevenni.

1989-ben a várat, Sümeg város vezetése, szigorú műemlékvédelmi feltételek mellett, magánkézbe adja és még ebben az évben megkezdődnek a karbantartási munkák. Felújítása azóta is folyamatos, arculata megújuló, egyre inkább hasonlóvá válik régi önmagához.  Ajánlatkérés / Foglalás

Káli medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence, Városlődtől mintegy 50 kilométerre. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvő Fekete-hegyről remekül meg lehet figyelni. A látóhatár déli szegélyéről már megcsillannak a Balaton hullámai is.

Salföld határában található a borókással tarkított Kőtenger, ami nem más, mint a Pannon-tenger aljzatának maradványa. A kövek megőrizték az egykori élőlények (csigák, kagylók) elmeszesedett maradványait, ezek ma is jól láthatók. A falu olyan, mint a mesében, tiszta, takaros házak, nyaralók mindenütt. E településen található a nemzeti park, háziállatokat bemutató major. Kissé eldugva a falu melletti erdőben találhatók a román-gótikus pálos kolostor romjai.

Salföldről Kékkút felé haladva, a faluba érkezve elsők között a több száz éves, meseszerű műemlék tájház tűnik fel, de a település többi épülete is figyelemre méltó. A falu határában található a bizánci Theodóra császárnő kedvenc italát adó, őróla elnevezett savanyúvíz forrás. A forrástól száz méterre Kékkút felé található egy fehér kőkereszt, e mellett rákanyarodhatunk a Rozskúti dűlőútra, mely Mindszentkállára vezet. Neve a honfoglalás körül itt letelepedett Kál nemzetség emlékét őrzi, hasonlóan a medence további településeihez, Szentbékkállához, Köveskálhoz.
A közelben fekvő Szentbékkálla hasonlóan hangulatos település, itt is csodálatos a kőtenger. Bizarr, meghökkentő formájú óriási sziklaszirtek, sziklapadok között ingókövek, szél és víz marta kőhátak, a repedésekben megkapaszkodott cserjék, göcsörtös fácskák és az ágak fölül előbukkanó templomtornyok, háztetők régmúlt idők meghitt idilljét idézik.
Monoszlót érintve felmehetünk a 337 méter magas Hegyestűre. A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopok ezreibe vált el, a látvány európai viszonylatban is ritkaságnak számít.  Ajánlatkérés / Foglalás

Galéria


Munkahelyteremtés az Iglauer Parkban

Hírlevél

Megközelíthetőség

8445 Városlőd (Veszprém megye), Fenyves utca 10-11.
Tel/Fax: 06-88-240-021
Mobil: 70-337 1558
E-mail:

Részletes útvonal leírás